Matematik

Bab 11 : Transformasi Isometri

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
Matematik
Dalam bab 'Transformasi Isometri', kita akan mempelajari tentang perubahan bentuk, saiz, kedudukan, dan orientasi objek melalui transformasi. Kita akan memahami idea padanan satu-dengan-satu antara titik-titik dalam transformasi. Selain itu, kita juga akan belajar tentang kekongruenan dalam transformasi.

Kita akan meneroka tiga jenis transformasi isometri iaitu translasi, pantulan, dan putaran. Translasi adalah perpindahan objek dari satu tempat ke tempat lain tanpa mengubah bentuknya. Pantulan pula adalah perubahan orientasi objek melalui cerminan. Putaran pula adalah perputaran objek mengelilingi satu titik pusat.

Dalam bab ini, kita akan mempelajari konsep-konsep ini melalui contoh-contoh dan latihan-latihan. Kita akan belajar bagaimana mengenal pasti jenis transformasi yang berlaku dan menggunakan konsep kekongruenan untuk membandingkan objek sebelum dan selepas transformasi. Dengan memahami bab ini, kita akan dapat mengaplikasikan konsep transformasi isometri dalam situasi-situasi sebenar.
Live tuition recordings
Recording
Examination Paper Module Pro Max

Tutor: Sir Faizol Affandi

Jumaat 23 Dec 2022 08:00 pm
Recording
Previous Year Revision

Tutor: Sir Faizol Affandi

Jumaat 23 Sep 2022 08:00 pm
Recording
Isometric Transformation

Tutor: Sir Faizol Affandi

Jumaat 08 Jul 2022 08:00 pm
Recording
Chapter 3 and Chapter 5 Revision

Tutor: Sir Faizol Affandi

Jumaat 01 Jul 2022 08:00 pm