Matematik

Bab 3 : Wang

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
Matematik
Dalam bab ini, anda akan belajar tentang wang dan cara bekerja dengannya. Anda akan bermula dengan mempelajari operasi asas seperti tambah dan tolak dengan wang. Anda akan berlatih menyelesaikan ayat nombor dengan sehingga tiga nilai wang, dengan jumlah dalam RM1,000,000.

Seterusnya, anda akan beralih kepada operasi bergabung yang melibatkan wang. Anda akan belajar cara menyelesaikan ayat nombor dengan operasi yang berbeza, termasuk penambahan, penolakan, pendaraban dan pembahagian. Anda juga akan belajar cara menggunakan kurungan dalam pengiraan ini.

Selepas itu, anda akan belajar tentang simpanan dan pelaburan. Anda akan memahami maksud simpanan dan pelaburan dan bagaimana ia boleh membantu anda mengembangkan wang anda. Anda juga akan belajar tentang faedah mudah dan faedah kompaun dalam simpanan.

Akhir sekali, anda akan belajar tentang kredit dan pengurusan hutang. Anda akan memahami maksud kredit dan hutang dan bagaimana ia boleh menjejaskan kewangan anda. Anda juga akan belajar tentang perbezaan harga apabila membeli barangan menggunakan kredit berbanding tunai.

Menjelang akhir bab ini, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara bekerja dengan wang, menyimpan dan melabur serta mengurus kredit dan hutang.
Live tuition recordings
Recording
Operasi dalam Wang

Tutor: Cikgu Humairah

Khamis 06 Jun 2024 09:00 pm
Recording
Problem Solving Money

Tutor: Teacher Anis

Rabu 15 May 2024 08:00 pm
Recording
Basic Operations in Money

Tutor: Cikgu Humairah

Rabu 01 May 2024 08:00 pm