KAFA

Bab 5 : ادب

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
KAFA
Dalam bab ini, pelajar akan mempelajari tentang pentingnya memahami, menghormati, dan memelihara adab dalam berinteraksi dengan orang lain. Mereka akan belajar tentang pentingnya berkomunikasi dengan baik melalui media sosial, bermain, bersembang, dan berinteraksi dengan rakan sebaya.

Mereka juga akan diajar untuk menghormati dan memelihara hubungan dengan orang tua, guru, dan ahli masyarakat. Pelajar juga akan mempelajari tentang pentingnya menjaga adab-adab tertentu yang berkaitan dengan penggunaan teknologi.

Pelajar juga akan mempelajari tentang adab-adab yang berkaitan dengan masuk, berada, dan meninggalkan masjid. Mereka akan diajar tentang pentingnya menjaga kebersihan dan kesucian masjid, menghormati majlis ilmu, solat Jumaat dan Hari Raya, solat Tarawih, dan menghormati jemaah masjid. Pelajar juga akan mempelajari tentang hikmah dan manfaat menjaga adab-adab tersebut.

Panduan belajar ini akan membantu pelajar Malaysia berumur 11 tahun memahami apa yang akan mereka pelajari dalam bab ini. Mereka akan belajar tentang pentingnya memahami, menghormati, dan memelihara adab dalam berinteraksi dengan orang lain serta adab-adab yang berkaitan dengan masuk, berada, dan meninggalkan masjid.