Jawi: ايندهث نڬاراكو

 

ايندهڽ نݢاراکو

20

Gambar sebuah rajah: IMBUHAN AWALAN Ke Se Peng Pe Meng

 

   1 تيک س ايندهڽ نݢاراکو 

Gambar sebuah rajah: Pada minggu lepas kami sekeluarga telah bercuti ke pantai timur. Saya terlalu gembira dapat bercuti di Kuala Terengganu. Ibu hanya mampu tersenyum percutian kami ke sana dengan menaiki kapal terbang. Kami bertolak dari KLIA terus ke Kuala Terengganu. Semasa di lapangan terbang kami terserempak dengan pemain badminton tersohor dunia iaitu Datuk Lee Chong Wei lalu kami bergambar bersama-sama. Semasa memasuki kabin pesawat, peramugari menyambut kami dengan penuh mesra. Penumpang duduk mengikut nombor yang tertera pada tiket. Setelah pesawat berlepas, peramugari mula menghidang makanan kepada semua penumpang. Kami berasa amat senang hati dengan layanan yang diberikan. Penerbangan kami mengambil masa selama 45 minit.
 
 
 
 

فورمولا ايمبوهن اولن

 Gambar sebuah rajah: Imbuhan awalan meng/peng + Kata dasar mula dengan (i) ikut = Gugur huruf (i) Mengikut/Pengikut

 Gambar sebuah rajah:  1. Imbuhan meng dan peng menggugurkan huruf "i" apabila bertemu dengan kata dasar berawalan "u" dan "i". 2. Imbuhan me dan pe apabila bertemu dengan kata dasar yang dimulai te dan se, maka huruf tersebut akan digugurkan.
 
 
 

 2 تيک س ايندهڽ نݢاراکو 

Gambar sebuah rajah: 2.00 petang: Perjalanan dari rumah di Kuala Lumpur ke sini mengambil masa 3 jam. Ketibaab kami disambut oleh Azam. 2.30 petang: Kami dibawa ke hotel yang telah ditempah oleh ayah di tengah bandar di Kuala Terengganu. Sampai di sini saya mendi dan berehat seketika sebelum meneruskan lawatan pada hari pertama. 4.30 petang: Kami pergi ke Pantai Teluk Ketapang. Di sini kami makan ikan celup tepung yang juga dikenali dengan ICT. Keenakkan dan kesegaran hasil lautnya akan diingati sampai bila-bila.
 
 
 

فورمولا ايمبوهن اولن

 Gambar sebuah rajah: Imbuhan Di + Isi = Diisi Se + Orang = Seorang Ke + Arah = Kearah

 Gambar sebuah rajah: Imbuhan awalan "di/se/ke" apabila bertemu dengan perkataan yang dimulakan dengan huruf "i" maka huruf hamzah diatas huruf alif