KAFA

Bab 7 : بهاس عرب

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
KAFA
Dalam bab ini, kita akan belajar tentang perbendaharaan kata mudah yang berkaitan dengan topik yang berbeza. Pertama, kita akan belajar tentang bahagian badan seperti kepala, rambut, mata, hidung, mulut, lidah, gigi, pipi, telinga, tangan, bahu, perut, dan kaki. Kami akan berlatih mendengar dan menyebut perkataan ini dengan betul, serta menggunakannya dalam perbualan.

Seterusnya, kita akan belajar tentang peralatan sekolah seperti pen, bekas pensel, pembaris, beg, pensel, buku, buku nota, pemadam, kertas, pensel pewarna, dan gunting. Kami akan berlatih membaca dan menulis perkataan ini dengan betul dan kemas.

Kemudian, kita akan belajar tentang objek bilik darjah seperti kerusi, papan hitam, penyapu, meja, pintu, tingkap, papan, kipas, penyapu, bakul, dan lampu. Kami akan berlatih mendengar dan menyebut perkataan ini dengan betul, serta menggunakannya dalam perbualan.

Akhir sekali, kita akan belajar tentang struktur ayat mudah menggunakan kata tanya seperti di mana, apa, apa, buat, dan berapa banyak. Kami akan berlatih mendengar dan menyebut struktur ayat ini dengan betul, serta menggunakannya dalam perbualan yang sopan dan betul.