KAFA

Bab 6 : جاوي دان خط

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
KAFA
Dalam bab ini, kita akan belajar tentang جاوي دان خط (Jawi dan khat). Kita akan mulakan dengan mempelajari pelbagai bentuk huruf Jawi, seperti د, ت, ڤ, dan بوڽي. Kami juga akan belajar cara menulis perkataan menggunakan huruf ini, seperti ديفتوڠ dan ۏوکل برۢانديڠ.

Seterusnya, kita akan belajar tentang peraturan peletakan vokal (قاعدة ڤنومبورن) dan cara menulis perkataan dengan hamzah (کدودوقن همزة). Kami akan berlatih menulis perkataan seperti قاعدة ڤنومبورن dan کدودوقن همزة menggunakan peletakan vokal dan hamzah yang betul.

Kemudian, kita akan belajar tentang فراسا, ايات توڠۢل, dan ايات مجموع dalam tulisan Jawi. Kita akan belajar cara menulis ayat dengan struktur yang berbeza, seperti ڤرکاتاءن ساتو سوکو کات dan ڤرکاتاءن دوا سوکو کات.

Akhir sekali, kita akan belajar tentang منوليس فراسا, ايات توڠڢل, dan ايات مجموع dalam tulisan Jawi. Kami akan berlatih menulis ayat dengan struktur yang berbeza, seperti ڤرکاتاءن ساتو سوکو کات dan ڤرکاتاءن دوا سوکو کات.

Pada akhir bab ini, kita akan dapat membaca dan menulis huruf, perkataan, dan ayat Jawi menggunakan peletakan vokal dan hamzah yang betul.