Fizik

Bab 6 : Fizik Nuklear

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
Fizik
Dalam bab Fizik Nuklear, kita akan mempelajari tentang reputan radioaktif dan tenaga nuklear.

Pertama, kita akan belajar tentang reputan radioaktif. Reputan α adalah reputan yang terdiri daripada dua proton dan dua neutron. Contohnya adalah helium. Reputan β adalah reputan yang terdiri daripada elektron atau positron. Contohnya adalah elektron dan positron. Reputan γ adalah reputan sinar-X atau sinar gama. Kita juga akan mempelajari tentang separuh hayat, iaitu masa yang diambil untuk separuh daripada reputan radioaktif terurai.

Kemudian, kita akan belajar tentang tenaga nuklear. Kita akan mempelajari tindak balas nuklear seperti pembelahan nukleus dan pelakuran nukleus. Pembelahan nukleus berlaku apabila nukleus terbelah menjadi dua bahagian yang lebih kecil. Pelakuran nukleus pula berlaku apabila dua nukleus bergabung menjadi satu nukleus yang lebih besar. Kita juga akan mempelajari hubungan antara tenaga yang dibebaskan semasa tindak balas nuklear dengan cacat jisim melalui persamaan E = mc2.

Dengan mempelajari bab ini, kita akan dapat memahami reputan radioaktif dan tenaga nuklear dengan lebih baik. Kita akan dapat mengenal pasti jenis-jenis reputan radioaktif dan memahami separuh hayat. Kita juga akan dapat memahami tindak balas nuklear dan hubungannya dengan tenaga yang dibebaskan. Jadi, mari kita teruskan pembelajaran kita dalam bab Fizik Nuklear ini.
Live tuition recordings
Recording
BAB 6 : PENJANAAN TENAGA NUKLEAR

Tutor: Sir Kimi

Rabu 18 Oct 2023 09:00 pm
Recording
BAB 6 : TENAGA NUKLEAR

Tutor: Sir Kimi

Rabu 11 Oct 2023 09:00 pm
Recording
BAB 6 : SEPARUH HAYAT PEREPUTAN

Tutor: Sir Kimi

Rabu 04 Oct 2023 09:00 pm