Rumus bagi penyelesaian suatu persamaan kuadratik \(ax^2+bx+c=0\) diberi sebagai:
\(x =\dfrac{-b \pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}\)
\(\text{Hasil tambah punca}=\alpha+\beta=-\dfrac{b}{a}\)
\(\text{Hasil darab punca}=\alpha\beta=\dfrac{c}{a}\)
Persamaan kuadratik dengan punca-punca \(\alpha\) dan \(\beta\) boleh ditulis sebagai:
\(x^2-(\text{hasil tambah punca})x+(\text{hasil darab punca})=0\)
Selesaikan persamaan \(x^2+4x-7=0\) dengan menggunakan kaedah penyempurnaan kuasa dua.
Berdasarkan persamaan \(x^2+4x-7=0\),
\(a=1\), \(b=4\), \(c=-7\).
Pindahkan sebutan pemalar, \(c\) di sebelah kanan persamaan,
\(\begin{aligned} x^2+4x-7&=0 \\ x^2+4x&=7. \end{aligned}\)
Tambahkan sebutan \(\left( \dfrac{b}{2} \right)^2\) di sebelah kiri dan kanan persamaan,
\(\begin{aligned} x^2+4x+\left( \dfrac{4}{2} \right)^2&=7+\left( \dfrac{4}{2} \right)^2 \\ x^2+4x+2^2&=7+2^2\\ (x+2)^2&=11\\ x+2&=\pm \sqrt{11}. \end{aligned}\)
\(x=-5.317\) atau \(x=1.317\).
Maka, penyelesaian bagi persamaan \(x^2+4x-7=0\) ialah \(-5.317\) dan \(1.317\).
Selesaikan persamaan \(2x^2-2x-3=0\) dengan menggunakan rumus.
Berdasarkan persamaan \(2x^2-2x-3=0\),
\(a=2\), \(b=-2\), \(c=-3\).
Gunakan rumus penyelesaian persamaan kuadratik,
\(\begin{aligned} x&=\dfrac{-(-2)\pm \sqrt{(-2)^2-4(2)(-3)}}{2(2)} \\ &=\dfrac{2\pm \sqrt{28}}{4} \end{aligned}\)
\(\begin{aligned} x&=\dfrac{2-\sqrt{28}}{4} \\ &=-0.823 \end{aligned}\) atau \(\begin{aligned} x&=\dfrac{2+\sqrt{28}}{4} \\ &=1.823.\end{aligned}\)
Maka, penyelesaian bagi persamaan \(2x^2-2x-3=0\) ialah \(-0.823\) atau \(1.823\).
Selesaikan kerja sekolahh dengan bantuan tutor live
Ada yang tidak kena dengan soalan ini.